Luonnollinen ihonhoito

toner-906142_1280

Iho on ihmisen suurin elin, se painaa noin 2.5-4.5 kiloa. Ihon hyvinvoinnista huolehtimista pidetään usein vain ulkonäköön liittyvänä asiana, se on kuitenkin paljon laaja-alaisempi ja moneen eri asiaan kytkeytyvä seikka, johon tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Ihon tehtävähän on suojella sen alla olevia kudoksia kylmältä, kuumalta, kolhuilta ja kemikaaleilta. Ihon pigmentti suojelee kehoa  auringonvalon ultraviolettisäteilyltä. Iho suojelee meitä myös bakteereilta ja viruksilta, se toimii erityselimenä tuottaen suojaavia rasvoja ja poistaen elimistöstä kuona-aineita.

Lämmönsäätely on yksi ihon tärkeä tehtävä, sen hiussuonet laajenevat liiallisessa lämmössä ja kylmässä ihon pintaverisuonet supistuvat pitäen kehon lämmön haihtumisen mahdollisimman pienenä. Iho tuottaa D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta, se myös ravitsee ja kasvattaa ihokarvat ja kynnet. Iho toimii lisäksi verivarastona. Iho on siis paljon muutakin kuin kehon pinta tai ulkonäöllinen seikka.

Ihosairaudet ovat moninaisia ja monesta eri syystä johtuvia, niillekin saadaan usein helpotusta valitsemalla viisaasti luonnonmukainen ja ravitseva ruokavalio ja mahdollisimman täsmällisesti omaan ihosairauteen tai ihotyyppiin sopivan ulkoisen hoidon.

Ihonhoidon perusta on aina oikeanlainen ruokavalio. Oli sinulla sitten ongelmana jokin ihosairaus, näpyt, kuivuus, velttous, mikä tahansa, kaikkeen vaikuttaa aina se mitä syöt ja juot. Se on ykkösasia. Emäsvoittoinen, runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on ihollekin hyvin tärkeä. Vitamiineista erityisesti biotiini, niasiini, C-ja E-vitamiini sekä betakaroteeni ovat iholle tärkeitä, vitamiineissakin kannattaa aina käyttää luonnollisia muotoja, ne toimivat parhaiten.

Toinen tärkeä tekijä joka vaikuttaa suuresti ihon kuntoon ovat ulkoiset tekijät kuten ilmanlaatu, happi, aurinko, kemikaalit, hoitavat tuotteet ja pesut. Eli mahdollisimman puhdas ympäristö auttaa ihoa selviytymään tehtävistään.

Jokainen tietää huonojen yöunien jälkeisen nuutuneen ilmeen, joskus jopa pandakarhua muistuttavat kasvot kurkistelevat aamulla peilistä. Iho uudistuu yön aikana, sekin tarvitsee lepoa. Ihon pintakerros uusiutuu kokonaan noin kerran kuukaudessa. Hyvät yöunet ovat kaiken kaikkiaan hyvälle terveydelle elinehto.

Tämän kirjoituksen teemana on kuitenkin ihon hoitaminen luonnonkosmetiikalla, tai mikä vielä parempi vaihtoehto, puhtaalla, tuoreella syötävällä. Paras kosmetiikka on sellaista mitä voit syödä tai juoda. Silloin se on varmasti turvallista ihollesi ja kehollesi. Iho ei todellakaan tarvitse raskaita puhdistavia aineita tullakseen puhtaaksi ja hoidetuksi. Jos peset iholtasi sen luontaisen rasvakerroksen, se pyrkii saamaan tasapainon erittämällä entistä enemmän rasvaa suojatakseen kudoksia ja ihoa vaurioitumiselta.

Käyttämällä luonnonkosmetiikkaa tavallisen sijaan vähennät kehon kemikaalikuormaa, samalla helpotat maksan, munuaisten ja muiden kehon puhdistustyötä tekevien elinten taakkaa. Kehon hormonitoiminta pysyy paremmin tasapainossa. Lisäksi ehkäiset ympäristömyrkkyjen leviämistä luontoon ja vesistöihin. Myös kodin muut pesuaineet kannattaa ehdottomasti vaihtaa luonnollisempiin valmisteisiin.

Kasvojen hoitoaineita voi helposti valmistaa kotona. Esimerkiksi ihon puhdistukseen voi valmistaa voiteen lämmittämällä öljy ja vaha tai rasva vesihauteessa, lisäämällä siihen yrtti-infuusion tai kasvismehun pisaroittain voimakkaasti sekoittaen kunnes voide on kylmää. Esimerkiksi 3 rkl hunajaa, 1 tl valkoista mehiläisvahaa ja 3 rkl manteliöljyä. Kaada voide keitettyyn lasipurkkiin. Tämä puhdistusvoide sopii erityisesti kuivalle ja hilseilevälle iholle. Yrtti-infuusioon tulee 1 rkl kuivattua tai tuoretta yrttiä, 0.5 dl vettä (mieluiten tislattua). Kiehuva vesi kaadetaan yrttien päälle, annetaan hautua 10-20 minuuttia, välillä sekoittaen. Käytä  omalle ihollesi sopivia tai muuten itseäsi miellyttäviä puhtaita yrttejä ja muita raaka-aineita. Sopivia aineksia on esim. kamomilla, kehäkukka, laventeli, minttu, koivunlehti, nokkonen ja timjami. Öljyistä esim. avokadoöljy, oliiviöljy, kaakaovoi, kookosöljy, lanoliini tai vehnänalkioöljy.

Puhtaus on aina tärkeää kotona tehdyssä kosmetiikassa. Käytä apteekista saatavaa tislattua vettä tai puhdasta sadevettä. Säilytä voide tai muu valmistamasi kosmetiikka keitetyssä lasipurkissa. Se tulisi säilyttää jääkaapissa kuin mikä tahansa tuoretuote ja pysyy raikkaana ja käyttökelpoisena noin viikon ajan.

Tässä sinulle muutama esimerkki luonnonmukaisesta kotikosmetiikasta, joita voit soveltaa itsellesi. Reseptejä on satoja ja niitä löytyy varmasti netistä jokaisen tarpeeseen omansa. Tärkeintä on ettet levitä ihollesi kemikaalikosmetiikkaa ja muita haitallisia aineita, kaikki kun imeytyy niin helposti ihon läpi verenkiertoon ja viemäreistä luontoon. Vielä lopuksi se tärkein ihonhoidon top ykkönen: vesi, muista juoda paljon vettä päivittäin, joko lähdevettä tai suodatettua hanavettä,  vesi pesee ihoasi myös sisäisesti käytettynä.

Mikäli haluat käyttää valmista luonnonkosmetiikkaa parhaimmiksi tuotteiksi itse olen kokenut esim. Weledan ja Frantsilan tuotteet. Näillä merkeillä on monien vuosikymmenten, Weledalla vuosisatojen kokemus luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Frantsilalta löydät myös öljyt ja yrtit oman kotikosmetiikan valmistamiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s