Ainutlaatuinen matcha-tee

matcha-tea_1280Vihreä tee on yksi terveellisimmistä juomista maailmassa. Olet ehkä kuullut sen kiihdyttävästä vaikutuksesta aineenvaihduntaan tai kyvystä torjua sydänsairauksia. Muinaisista ajoista lähtien vihreää teetä on pidetty kaikkein luonnollisimpana teelaatuna. Jo 1300-luvulla Japanissa vihreää jauhettua teetä, matchaa, käytettiin rohtona, sitä tuotiin alun perin Kiinasta. Matcha on olennainen osa japanilaista kulttuuria ja teeseremoniaa tänäkin päivänä. Matcha-teellä on lukuisia terveysvaikutuksia, se myös maistuu hyvältä. Verrattuna tavanomaiseen vihreään teehen, matchassa on ”ruohoinen” maku ja hieman karvas sävy. Matcha on aidosti vihreää, sillä on joitakin perustavanlaatuisia eroja, jotka erottavat sen muusta vihreästä teestä. Kun juot matchaa, nautit todella koko lehden, joka on jauhettu hienon hienoksi. Matcha poikkeaa lisäksi muista teelaaduista sen erilaisen kasvatusmenetelmän vuoksi. Matchaa varten jauhettavaa teetä kutsutaan tenchaksi. Keväällä huhtikuun alkupuolella teepensaiden kasvualue on varjossa niin, että kaikki auringonsäteet eivät paista täydeltä terältä teelehdille. Tästä johtuen uusissa lehdissä muodostuu korkeampi klorofyllipitoisuus , joka taas antaa teelehdille tummemman värin ja alemman tanniinipitoisuuden. Lehdissä muodostuu myös L-teaniini-aminohappoa. L-teaniinia on käytetty stressin ja ahdistuksen helpottamiseen sekä immuunipuolustuksen tukemiseen. Sen on kerrottu myös edistävän keskittymiskykyä. Mitä kauemmin teepensaita varjostetaan sitä enemmän lehtivihreää ja aminohappoa syntyy. Varjostaminen myös vähentää katekiinien määrä, joka tekee teestä pehmeän juotavan. Tenchan lehdistä poistetaan varret ja lehtisuonet ja jäljelle jäävä osuus jauhetaan hienoksi kivimyllyllä, minkä jälkeen matcha-jauhe on valmis.

Tutkimukset osoittavat, että yksi kuppi matchaa vastaa antioksidanttimääriltään ja positiivisilta vaikutuksiltaan 7-10 kupillista tavallista vihreää teetä. Antioksidantit suojaavat soluja ja kudoksia vapaiden radikaalien vaurioilta. Matcha sisältää myös proteiinia ja on erinomainen C-, B1, B2- E- ja A-vitaminin lähde, se sisältää myös kuitua ja rautaa. Tee sisältää tärkeitä kivennäisaineita mm. kaliumia ja magnesiumia. Kaliumin tehtävä on mm. säädellä sydänlihaksen toimintaa. Magnesium taas on aineenvaihdunnan yleistehoaine ja äärimmäisen tärkeä lähes kaikille elintoiminnoille. On tutkittu, että vihreällä teellä on kyky torjua bakteereita, viruksia ja sieniä, kuten stafylokokki-infektioita, hepatiitti B:tä n ja candida albicansia. Matcha sisältää myös suuria määriä katekiineja, kuten epigallokatekiinigallaattia (EGCG), joka laajojen tutkimuksien mukaan on todettu taistelevan tulehduksia vastaan, se auttaa vahvistamaan verisuonia ja korjaamaan soluvaurioita sekä on sydämelle hyväksi. Yksi tunnusmerkki vihreälle teelle, ja erityisesti matcha-teelle, on sen kyky rauhoittaa, rentouttaa ja samalla lisätä valppautta ja keskittymiskykyä. On myös viitteitä siitä, että matcha vaikuttaa diabetekseen edullisesti.

Vihreä tee voi vaikuttaa positiivisesti kolesterolitasoihin estämällä LDL-hiukkasten hapettumisen. Suomen kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan vihreä tee ehkäisee sydäninfarkteja. Vihreän teen sisältämällä katekiineilla on myönteinen vaikutus elimistön kolesterolitasapainoon. Kun verenkierto nopeutuu teen avulla, elimistö saa tarpeeksi happea ja kuona-aineet poistuvat nopeammin. Japanilaisten tutkimusten mukaan vihreän teen katekiini laskee myös verenpainetta.

Vihreä tee lisää aineenvaihduntaa ja sen on osoitettu tehostavan selektiivistä rasvanpolttoa peräti 17 prosenttia. Vihreän teen sisältämät flavonoidit estävät rasvan kertymistä kudoksiin, nopeuttavat kalorien polttoa ja rasvan palamista energiaksi. Teen laihduttava vaikutus perustuu sen sisältämiin katekiini-polyfenoleihin.

Ja sitten matchan valmistukseen: Lisää siivilöiden puoli teelusikallista jauhetta yhteen kupilliseen, kaada kiehahtanut, hiukan jäähtynyt 80-asteinen vesi jauheen päälle. Sekoita, tai mieluiten vispilöi puolisen minuuttia bambuvispilällä teeseos tasaiseksi ja vaahtoavaksi.

Jauhemaista matchaa voidaan käyttää myös monipuolisesti ruoanlaitossa, erilaisissa juomasekoituksissa, jäätelössä, smoothiessa, ihan mihin keksit sitä laittaa jos et halua juoda matchaa teenä.

puhdas--matcha-tee-30g_orig

Matchaa ei kannata nauttia illalla, se voi saada ajatuksesi rullaamaan niin ettet saa rauhoituttua nukkumaan, näin kävi itselleni ensimmäisen kokeilun jälkeen. Matcha-jauhetta löytyy edullisesti esimerkiksi Aminopörssistä. Saat isommat erät lisäksi pienempään kappalehintaan. Yhdestä purkista saat noin 25 kupillista tätä ainutlaatuista taikajuomaa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s